Wil je weten hoe je stress kunt meten?

Wil je weten hoe je stress kunt meten?

Meten is weten’, luidt een aloud gezegde. Bij het bepalen van de gezondheid wordt veelal gekeken naar de bloeddruk, de hartslag, etc. Vitaliteit is ook te meten. Dit kun je doen met behulp van de stresscheck app van Azumio.

Vitaliteit

Vitaal (zijn) betekent energiek en krachtig. Daarmee is het iets anders dan gezond zijn. Zowel gezonde als zieke mensen kunnen hun vitaliteit verhogen. Met andere woorden; je kan ook energieker en krachtiger worden als je ziek bent. Veel mensen willen graag lang gezond zijn en een gelukkig leven. Geluk en vitaliteit hebben een relatie met elkaar. Vitale mensen zijn doorgaans gelukkiger en gelukkige mensen zijn vitaler. De kwaliteit van leven zal hierdoor toenemen. Vitaliteit en geluk zijn positief te beïnvloeden. Je kunt het beste uit jezelf halen met voeding, beweeg- en gevoelstraining.

Hartritmevariatie

Om te weten hoe je vitaliteit kunt meten, moet je eerst iets weten over hartritmevariatie. Een hart klopt gemiddeld 60 keer per minuut. Dit is niet op iedere seconde gelijk. De ruimte tussen de hartslagen blijkt te variëren en dat noemen we hartritmevariatie (HRV). Ziekte, stress, je emotionele toestand, fysieke vermoeidheid, maar ook wat je eet, kan invloed hebben op je HRV. Je hartritmevariatie kan afnemen. Een goede HRV geeft aan dat je zenuwstelsel een gezonde balans heeft en flexibel is. In de praktijk zul je dit merken aan je gevoel. Iedereen kent goede en minder goede dagen. Het afstemmen van jouw dagen op jouw HRV zal leiden tot betere prestaties en meer vitaliteit.

Stresscheck app

De stresscheck app van Azumio (Android / Apple) is een handige tool om je vitaliteit te meten. Wil je fitter worden en ga je met je leefstijl aan de slag? Gebruik deze app als leidraad. Je hartritmevariatie is te meten met behulp van de stresscheck app van Azumio. Deze app kun je downloaden op je telefoon of tablet. Start de app en vul je geboortedatum en geslacht in. Start de meting met de vinger op de camera. Volg nu de instructies op het scherm.

De uitkomst

Als resultaat krijg je een percentage te zien. Volgens de app heeft dit percentage een relatie met de hoeveelheid stress die je hebt. Dit is echter niet helemaal juist. Het percentage zegt iets over de flexibiliteit van je zenuwstelsel. Het geeft aan of fysieke of emotionele stress je zenuwstelsel al heeft aangetast. Het kan zijn dat je in een stressvolle periode toch een laag percentage scoort. De flexibiliteit van het zenuwstelsel is op dat moment nog niet aangetast. Een flexibel zenuwstelsel zal minder in variatie afnemen bij stress. De score kan beïnvloed worden door verschillende zaken, zoals roken of astma/COPD. Je kunt de score ook zelf beïnvloeden. Ga met een van de drie pijlers van vitaliteit aan de slag en doe de test opnieuw. Bekijk of er verschil is tussen de eerste en tweede meting.

Wil jij aan de slag met je vitaliteit en je stress verlagen? Bestel de Planner voor een vitaal leven

Geen reactie's

Geef een reactie