Wat is hypnose en wat niet?

Wat is hypnose en wat niet?

Er hangt nog steeds een beetje mysterie om hypnose. Ik kan je vertellen dat er niets spannends is aan hypnose of hypnotherapie. En het heeft ook niets met magie te maken.

Wat is hypnose?

Hypnose is nog steeds niet precies te definiëren, maar het is een natuurlijke staat van je hersenen. Hoogstwaarschijnlijk ben je vandaag ook al in trance geweest. Dit gebeurt namelijk vanzelf als je meegenomen wordt door mooie muziek of een goede film. Je kunt hier helemaal in opgaan, zodat je de omgeving een beetje vergeet. Ook tijdens het autorijden kun je zo diep in gedachten verzonken zijn, dat je een afslag mist. Je was in trance en het onderbewustzijn heeft het rijden even van je overgenomen.

In hypnose of trance zijn betekent eigenlijk dat je in een staat van geconcentreerde aandacht bent, waarbij je kritische denken minder betrokken is. Je kan er super mooie resultaten mee bereiken.

Wat is het verschil tussen hypnose en trance?

De woorden hypnose en trance worden nog weleens door elkaar gebruikt. Het verschil zit hem er eigenlijk in, dat trance een natuurlijke staat is van een ander bewustzijnsniveau. Zoals je in de voorbeelden hierboven kunt lezen. Je gaat er vanzelf in als je bijvoorbeeld aan het dagdromen bent. Er wordt van hypnose gesproken als je bewust in trance gaat, door de technieken die een hypnotherapeut gebruikt. Of wanneer je zelf beslist om te dagdromen als je op het strand ligt en je in de verte alleen nog de geluiden van spelende kinderen en de zee hoort.

Hypnose is geen slaap

Hypnos betekent in het Grieks slaap, maar als je in hypnose bent, dan voelt dat niet alsof je slaapt. Je bent je nog steeds gewaar van de geluiden en alles om je heen. Je hebt waarschijnlijk wel meer bewustzijn, maar je verliest niet de controle, wat nog weleens gezegd wordt. Ook verklap je niet je donkerste geheimen, maar het gaat je wel helpen om je gedrag makkelijker te veranderen.

De voordelen van hypnose

Hypnose kent vele voordelen. Je kunt in een korte tijd effectieve resultaten verwachten. Er zijn veel verschillende problemen waar je hypnose bij kan gebruiken. Denk aan stoppen met roken of snoepen, gezonde leefstijlgewoonten aanleren waardoor je lekkerder in je vel komt te zitten en meer energie krijgt. Meer zelfvertrouwen ontwikkelen, angsten overwinnen, meer rust en vrijheid ervaren. Ook wordt hypnose toegepast bij bijvoorbeeld het prikkelbaredarm-syndroom of allergieën en vele andere medische problemen. In tientallen ziekenhuizen is medische hypnose dagelijkse praktijk.

Geen reactie's

Geef een reactie