Wat is het verschil tussen hypnotherapie en EMDR?

Wat is het verschil tussen hypnotherapie en EMDR?

Als het gaat om therapieën voor emotionele en psychologische problemen, zijn er verschillende benaderingen beschikbaar. Twee populaire vormen van therapie die vaak worden gebruikt, zijn hypnotherapie en Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). Hoewel beide therapieën effectief kunnen zijn, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen beide. Wat is het verschil tussen hypnotherapie en EMDR?

Wat is EMDR?

EMDR is een therapeutische benadering die specifiek is ontwikkeld voor de behandeling van trauma-gerelateerde stoornissen, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS). Deze therapie focust zich direct op je herinnering en probeert deze zo te veranderen dat je geen last meer hebt van de symptomen. De traumatische herinnering wordt geleidelijk opgeroepen terwijl de persoon wordt afgeleid door bilaterale stimulatie, zoals oogbewegingen, tikken of auditieve signalen. Deze bilaterale stimulatie helpt de hersenen om de traumatische herinnering op een andere manier te verwerken, waardoor de emotionele lading ervan vermindert en de persoon uiteindelijk herstel kan ervaren.

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is een vorm van therapie waarbij de therapeut gebruikmaakt van gecontroleerde ontspanning, concentratie en suggestie om een veranderde bewustzijnsstaat, ook wel trance genoemd, te bereiken. Tijdens deze trance is de persoon ontspannen en geconcentreerd, waardoor ze toegankelijker zijn voor suggesties die gericht zijn op het veranderen van gedachten, gedragingen en gewoonten. Hypnotherapie kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het behandelen van angst, verslavingen, gewichtsbeheersing en meer zelfvertrouwen ontwikkelen.

De verschillen tussen hypnotherapie en EMDR

Ondanks dat hypnose en EMDR overeenkomsten hebben, zijn er ook heel veel verschillen. De belangrijkste verschillen tussen Hypnotherapie en EMDR zijn:

  • Doelgerichtheid: Hypnotherapie kan worden toegepast bij een breed scala aan problemen, terwijl EMDR voornamelijk wordt gebruikt voor de behandeling van trauma-gerelateerde stoornissen.
  • Bewustzijnstoestand: Bij hypnotherapie wordt een veranderde bewustzijnsstaat, trance genaamd, geïnduceerd, terwijl EMDR plaatsvindt in een bewuste staat.
  • Aanpak: Hypnotherapie maakt gebruik van suggestie en beïnvloeding van het onderbewustzijn, terwijl EMDR gericht is op het verwerken van traumatische herinneringen door middel van bilaterale stimulatie (het telkens wisselen van de aandacht van links naar rechts met oogbewegingen, met geluiden, of met aanrakingen).

Wanneer kies je welke therapie?

Het kiezen tussen EMDR en hypnotherapie hangt af van het specifieke probleem en natuurlijk aan je individuele behoeften. Het is erg belangrijk om een therapie vorm te kiezen die voor je gevoel het beste bij je past. Hieronder volgen een aantal redenen om voor hypnotherapie te kiezen.

  • Je wilt werken aan het veranderen van gedachtenpatronen, gewoonten of gedragingen. Hypnotherapie kan effectief zijn bij het aanpakken van gewichtsbeheersing, verslavingen, angst, zelfvertrouwen en andere problemen.
  • Je wilt werken op een dieper niveau van bewustzijn en onderbewustzijn. Hypnotherapie kan helpen bij het verkennen en herprogrammeren van diepgewortelde overtuigingen en patronen die je gedrag beïnvloeden.
  • Je hebt een sterke verbeeldingskracht en kunt je gemakkelijk ontspannen. Hypnotherapie maakt gebruik van visualisatie en suggestie, en het vermogen om je in een ontspannen staat te begeven is belangrijk voor het proces.
  • Je bent op zoek naar meer zelfinzicht, persoonlijke groei en empowerment. Hypnotherapie kan je helpen om je innerlijke bronnen en capaciteiten te activeren en te versterken.

Ben jij benieuwd wat ik als hypnotherapeut voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Stuur een mail naar yvonneakort@gmail.com

Interessant

Geen reactie's

Geef een reactie