Waarom knuffelen zo gezond is

Waarom knuffelen zo gezond is

De maatregelen geven aan dat je in isolatie moet na een positieve test. Dat is natuurlijk om de anderen uit het gezin niet te besmetten en ervoor te zorgen dat virussen zich niet zo snel verspreiden. Maar weet je dat het voor het immuunsysteem een drama is om iemand te isoleren?

In isolatie gaan

Eigenlijk is het juist goed om te knuffelen met iemand die ziek is. Je wilt je kind toch niet grieperig op zijn of haar kamer laten zitten? Het is niet alleen zielig, omdat een ziek kind zijn ouders nodig heeft, maar het heeft ook effect op het immuunsysteem.

Weet je dat je immuunsysteem anders gaat functioneren op het moment dat iemand uit zijn sociale omgeving verstoten wordt? Het immuunsysteem verandert en er treedt een chronisch veranderd ontstekingsprofiel op. Hierdoor neemt de gevoeligheid voor stress-gerelateerde aandoeningen toe.

Het knuffelhormoon oxytocine

Gelukkig maakt je lichaam allerlei stofjes aan die juist het immuunsysteem en de gezondheid stimuleren. Eén van die stofjes is het hormoon oxytocine. Dit hormoon wordt gestimuleerd door de feelgood-respons en het wordt daarom ook wel het knuffelhormoon genoemd. Oxytocine heeft een sterke werking op het verloop van immuunreacties.

  • het verlaagt ontstekingsstoffen, die juist door stress worden verhoogd
  • het remt tumorgroei
  • heeft een positieve invloed op auto-immuunaandoeningen
  • de kans op genezing en herstel wordt bevorderd
  • oxytocine zorgt voor een afname van angstgevoelens

Knuffelen is dus goed om het immuunsysteem te versterken. Ga je vanaf nu meer genieten van een oprechte knuffel? En wat doe je als er iemand uit het gezin ziek is?

Tip: Planner voor een vitaal leven

Geen reactie's

Geef een reactie