
14 mei Choken: Waarom je blokkeert onder druk
Heb je ooit het gevoel gehad dat je tijdens een belangrijk moment volledig blokkeerde? Dat je normaal goed presteert, maar net op het moment dat het ertoe doet – tijdens een wedstrijd, sollicitatie of tentamen – opeens niets meer lijkt te lukken? Je bent niet de enige. Ik kan je vertellen dat ik er ook heel veel last van heb gehad. Totdat ik me erin ging verdiepen en ik erachter kwam dat dit fenomeen choken wordt genoemd.
Wat is choken?
Choken betekent dat je onder je eigen niveau presteert op een cruciaal moment. Het wordt vaak verward met stress of faalangst, maar choken is iets anders. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een belangrijk verschil is: bij choken kun je nog steeds rationeel denken. Bij paniek of extreme angst verlies je dat vermogen, en nemen automatische stressreacties het over. Bij choken blijf je dus ‘bij bewustzijn’ en helder, maar lukt het je gewoon niet om te presteren zoals je normaal moeiteloos zou kunnen.
Waarom gebeurt dit?
Choken ontstaat meestal doordat je je ineens overbewust wordt van wat je doet. In plaats van te vertrouwen op routine en automatisme, ga je ineens alles over-analyseren. Een tennisser denkt plots na over zijn (slag)techniek, een muzikant over elke noot of toon, of een spreker over elk woord dat hij zegt. Je raakt uit de flow, en dat ondermijnt je prestaties.
Deze vorm van blokkeren is geen gebrek aan talent of inzet, maar eerder een mentaal patroon dat zich opbouwt onder druk.
Hypnose als oplossing voor choken
Hypnose is een krachtig hulpmiddel bij het doorbreken van dit patroon. Tijdens een hyposesessie kom je in een diepe staat van ontspanning en focus, waarin je toegang krijgt tot je onderbewuste. Dit is het deel van je brein waar gewoontes, overtuigingen en automatische reacties liggen opgeslagen. Precies dat deel van je brein dat normaal verantwoordelijk is voor prestaties vanuit vertrouwen. En hier liggen ook de processen opgeslagen die welke je blokkeren op het moment dat je moet presteren.
Met hypnotherapie kun je:
- De triggers van choken herkennen en neutraliseren
- Leren ontspannen en vertrouwen op het moment dat het ertoe doet
- Negatieve gedachten en overtuigingen vervangen door helpende patronen
- Oude negatieve ervaringen loslaten die onbewust nog invloed hebben
- Een ‘anker’ creëren dat je helpt kalm te blijven in spannende situaties
Met hypnose leer je opnieuw vertrouwen op je eigen kunnen.
Je activeert die natuurlijke flow waarin je moeiteloos presteert, zonder te blokkeren, zonder te twijfelen. Hypnose helpt je om beperkende gedachten te doorbreken en opnieuw verbinding te maken met het zelfvertrouwen dat je in ontspannen situaties wél ervaart. Zo komt jouw kracht weer vrij, ook als het erop aankomt.
Hypnotherapie bij prestatiedruk: wat levert het op?
Mensen die hypnotherapie volgen bij choken geven vaak aan:
- Minder spanning te ervaren bij belangrijke momenten
- Meer focus en rust te voelen tijdens optredens, gesprekken of toetsen
- Betere prestaties te leveren, juist omdat ze het nu los kunnen laten
- Meer zelfvertrouwen te hebben – ook buiten de spannende situaties
Tot slot: Je hoeft het niet alleen te doen
Choken is menselijk, het overkomt zelfs de besten. Maar het goede nieuws is: je kunt hier iets aan doen. Hypnose biedt een natuurlijke en effectieve manier om weer grip te krijgen op je prestaties en jezelf te herprogrammeren voor succes. Niet door harder te vechten, maar door jezelf opnieuw te leren vertrouwen.
Wil je niet langer blokkeren onder druk? Overweeg dan hypnotherapie om je prestaties én je zelfvertrouwen te versterken, precies op de momenten die ertoe doen.
Ook interessant
Geen reactie's