Versterk je immuunsysteem met kippensoep

Versterk je immuunsysteem met kippensoep

De coronapandemie woedt nog volop en ook het seizoen van de verkoudheden en griep is aangebroken. Heb jij in het verleden weleens zo hard je best gedaan om een verkoudheid te voorkomen? Op dit moment wordt er bij iedere kuch of snotneus een zelftest gedaan, want het zou toch niet? Hopelijk wordt het ooit nog normaal en mogen we weer gewoon verkouden of grieperig zijn.

Grootmoeders advies

Weet je dat onze grootmoeders de nodige middeltjes en trucjes hadden om het immuunsysteem een beetje te ondersteunen? Eén van de remedies om verkoudheden te voorkomen of snel aan te pakken is kippenbouillon.

De voordelen van kippenbouillon

Bouillon getrokken van kip inclusief de botten, aangevuld met groenten zoals wortelen en selderij, is een eeuwenoude remedie tegen verkoudheden. Ook uit onderzoek is gebleken dat kippenbouillon meerdere anti-inflammatoire eigenschappen heeft.

  • Kippenbouillon remt de instroom van neutrofielen in het weefsel waar de ontsteking is ontstaan, zoals bijvoorbeeld in de bovenste luchtwegen in het geval van een verkoudheid. Dit zorgt ervoor dat de ontsteking minder hevig wordt.
  • Kippenbottenbouillon bevat bepaalde micro- en nanopartikelen die worden opgenomen door de macrofagen in je mond. Deze worden daardoor veel efficiënter in het aanvechten van virale en bacteriële infecties.

Recept kippensoep

Officieel moet je een kippenbouillon natuurlijk eigenlijk niet maken met kipfilet. Toch zet ik een recept op de website voor een kippensoep met kipfilet. Ik ben namelijk fan van snelle gerechten en deze soep hoeft niet zo lang te staan. Je hebt hem zo op tafel!

Ingrediënten

  • 1 zak fijne soepgroenten
  • 2 ons kipfilet, in kleine blokjes
  • 1 eetlepel tamari
  • 1 eetlepel kerriekruiden (ik gebruik de kruiden van Jonnie Boer)
  • 1/2 eetlepel gemberpoeder
  • 1/2 eetlepel koriander

Bereiding
De bereiding gaat als volgt. Je smoort de soepgroenten in een flinke scheut olijfolie. Vervolgens doe je de tamari en alle kruiden erbij. Je laat de groenten smoren totdat ze wat geslonken zijn.
Voeg daarna de kipblokjes toe met 1,5 liter water. Breng het geheel aan de kook.
Kook de soep nog 15 minuten en geniet ervan!

Kan de soep nog wat pittiger of kruidiger voor je? Wees niet te zuinig met de kruiden en strooi er desgewenst gewoon nog wat meer bij.

Bronnen
Rennard, Barbara O., Ronald F. Ertl, Gail L. Gossman, Richard A. Robbins, en Stephen I. Rennard. ‘Chicken Soup Inhibits Neutrophil Chemotaxis In Vitro’. Chest 118, nr. 4 (oktober 2000): 1150–57.
Ke, Lijing, Huiqin Wang, Guanzhen Gao, Pingfan Rao, Lei He, en Jianwu Zhou. ‘Direct Interaction of Food Derived Colloidal Micro/Nano-Particles with Oral Macrophages’. Npj Science of Food 1, nr. 1 (december 2017): 3.

Geen reactie's

Geef een reactie