Leefstijl & vitaliteit

Je wilt nog zoveel doen, maar je zit niet lekker in je vel en je voelt je al een tijdje erg vermoeid. Daarnaast heb je allerlei vage klachten die je niet kan plaatsen.

Het is tijd om het roer om te gooien, want je wilt graag meer energie zodat je kan genieten van alles waar jij waarde aan hecht.

Vitaliteit is een van de vele woorden, waar mensen een idee bij hebben, maar wat ze moeilijk vinden om te omschrijven.

Vitaliteit is een van de vele woorden, waar mensen een idee bij hebben, maar wat ze moeilijk vinden om te omschrijven.

Volgens de van Dale betekent
Vitaliteit:
energie om te leven => levenskracht

Vroeger associeerde men vitaliteit met meer spirituele zaken en had het een zweverig imago. Tegenwoordig wordt vitaliteit juist geassocieerd met het gezond houden van ouderen.

​Voor mij betekent vitaliteit, de fysieke, mentale en emotionele vrijheid hebben om jezelf te kunnen ontplooien. En dit is nagenoeg voor iedereen mogelijk. Het maakt niet uit of je jong, oud, gezond of ziek bent.

We associëren vitaliteit vooral met meer uit het leven willen én kunnen halen. Hierbij staat de vraag centraal wat het leven de moeite van het leven waard maakt.

Ben je vooral bezig met overleven in plaats van leven? Dat komt omdat allerlei stressoren, die we vaak niet eens herkennen als vormen van stress, ons in de greep houden.

Vitaliteit gaat ook niet per se over afslanken. Het draait meer om goed voor jezelf zorgen, gelukkig worden en fitheid opbouwen. Echter, het resultaat hiervan is een fit lichaam en dit kan zeker wel gepaard gaan met gewichtsverlies.

Vitaliteit is het hebben van een autonoom en zinvol leven.​

Wat kan vitaliteitscoaching voor je doen?

Tijdens een traject leer je wat echt belangrijk voor je is. Je weet wat je nodig hebt om dat na te streven, waardoor je de regie over je eigen leven terugvindt.

Je krijgt inzicht welke (leefstijl)factoren invloed hebben op je situatie. Je leert wat je er zelf aan kunt doen en wat voor jou het verschil maakt.

Onderdelen van leefstijl en vitaliteit waar we mee aan de slag gaan zijn bijvoorbeeld slapen, beter ademen en ontspannen, goed omgaan met stress en emoties. Je leert goede voedingskeuzes maken en dit zorgt ervoor dat je gezondheid en vitaliteit verbeteren.​

Je leert gezonde gewoontes te ontwikkelen en een vitale manier van leven die bij jou past. We gebruiken oplossingen die dicht bij je liggen en maken gebruik van jouw sterke kanten. Een vitaal leven is maatwerk.

Om de gezonde gewoontes vol te houden leer je specifieke vaardigheden die je kunnen helpen als het even tegenzit of moeilijk wordt.

Uiteindelijk voel je je fitter, sterker en veerkrachtiger. Daarnaast ervaar je meer energie, voldoening en tevredenheid. Je zit beter in je vel, zowel fysiek als mentaal.

Leefstijl betekent eigenlijk niets anders dan 'een manier van leven'.

Een gezonde leefstijl wil zeggen dat je op zo’n manier leeft, dat dit je immuunsysteem en gezondheid ondersteunt. Leefstijlfactoren die hier invloed op hebben zijn: voldoende bewegen, niet roken, gezond eten, voldoende ontspannen en slapen.

Voeding

“Je bent wat je eet en moet weer worden wat je at”

Er is niets in het lichaam dat kan functioneren zonder voedingsstoffen. Gezonde voeding is daarom essentieel om het lichaam goed te laten presteren. Voedingsstoffen worden gebruikt als brandstof en als bouwstof en door de juiste voeding te eten zorgen we er voor dat het lichaam alle benodigde stoffen binnenkrijgt om gezond en fit te blijven.

Als je een drukke baan hebt, weinig slaapt, te weinig of juist extreem veel lichaamsbeweging hebt, stress of lichamelijke klachten ervaart, (verminderde weerstand, chronische ontstekingen, darmklachten of hormonale veranderingen) vraagt het lichaam om specifieke voedingsstoffen.

​“Wat dan ook de vader van een ziekte is, de moeder is altijd een verkeerde voeding.” (Hippocrates)

Bewegen

Haal het meeste uit je leven

Bewegen is goed voor de gezondheid, dus wil je fit en gezond ouder worden dan is voldoende bewegen belangrijk.​

De voordelen van bewegen:

  • Je uithoudingsvermogen verbeterd, waardoor je langer gezond blijft.
  • De kans op ziekte neemt af.
  • Het heeft een positief effect op je brein.
  • Mensen die regelmatig bewegen zijn gelukkiger
  • Het denkvermogen wordt beter.

Ontspannen en slapen

Begeleiding & inspiratie
Ontspanning is nodig om goed om te kunnen gaan met stress. Stress is een verzamelnaam voor alle factoren die jou uit balans halen.

Terug in balans
De stressreactie wordt ook wel een overlevingsreactie genoemd die noodzakelijk is om te kunnen vechten of vluchten.

In de huidige maatschappij staan we continue bloot aan verschillende stressoren (veroorzaker van de stressreactie).

  • Drukte op het werk.
  • Het blauwe licht van de TV en computer.
  • De smartphone waardoor we iedere minuut van de dag op de hoogte wordt gehouden van het laatste nieuws.
  • Bestrijdingsmiddelen en uitlaatgassen.
  • Een tekort – of juist een te veel – aan beweging.

Op het moment dat we chronische stress ervaren is het lichaam niet meer in staat om terug in balans te komen en hierdoor kan er ziekte optreden.

Vitale mensen zijn gelukkiger en gelukkige mensen zijn vitaler.