Hoe je ontspannen geniet van je kerstdiner

De feestdagen brengen een overvloed aan heerlijk eten met zich mee, en het is verleidelijk om jezelf volledig te laten gaan tijdens deze feestelijke maaltijd. Te veel eten kan echter leiden tot ongemak en een schuldgevoel achteraf. In plaats van onbeheerst te smullen, is het tijd om een meer bewuste benadering van eten te ontdekken, zelfs tijdens de meest feestelijke periode van het jaar.

Waarom het feestmaal een betoverende verleiding is

Kerst staat synoniem voor uitbundige diners, kleurrijke lekkernijen en verrukkelijke desserts. De geur van kruidige gerechten vult de kamer en het lijkt bijna onmogelijk om jezelf niet te verliezen in de verschillende smaaksensaties. Hoewel het verleidelijk is om je bord te vullen tot de rand, is het belangrijk om te onthouden dat genieten van eten niet gelijkstaat aan overmatig eten.

Hoe je meer geniet door mindful eten

Mindful eten is gebaseerd op de principes van aandachtig bewustzijn en volledige aandacht geven aan het moment, specifiek gericht op eten. Het doel van mindful eten is om een gezonde relatie met voedsel te ontwikkelen, bewust te zijn van eetgewoonten, en zowel je fysieke als emotionele welzijn te verbeteren. Wil jij meer van je maaltijden genieten en hierdoor eerder voelen wanneer je vol zit?

Tips voor mindful eten

 • Kauw minimaal 20 keer op iedere hap. Er wordt meer speeksel afgescheiden en dit geproduceerde speeksel bevat stoffen die het gebit beschermen. Dit gestimuleerd speeksel heeft een neutraliserend effect op zuren uit groente maar voornamelijk op de zuren uit fruit. Vooral op producten met veel vezels moet je langer kauwen. Daarnaast zorgt goed kauwen ervoor dat een deel van je maaltijd al verteerd wordt.
 • Geniet van je maaltijd en eet langzaam. Met aandacht, mindful en langzaam eten (zonder telefoon dus) zorgt voor meer ontspanning tijdens het nuttigen van je maaltijd. Dit heeft een positief effect op de hoeveelheid en samenstelling van het speeksel. Ben je ontspannen dan produceer je meer waterig speeksel wat juist voor een optimale vertering van koolhydraten zorgt
 • Luister naar je lichaam. Begrijp de signalen van je lichaam met betrekking tot honger en verzadiging. Eet wanneer je honger hebt en stop wanneer je verzadigd bent, zelfs als er nog voedsel op je bord ligt.
 • Wees je bewust van wat je eet. Mindful eten gaat over bewust zijn van elk aspect van het eten, van de kleur en geur tot de smaak en textuur. Het betekent ook aandacht hebben voor de fysieke en emotionele signalen die je lichaam stuurt met betrekking tot honger en verzadiging. Wanneer je daar op let, houd je een goede balans en zal je niet snel teveel eten. Gebruik het acroniem TASTE. Dit staat voor: textuur, aroma, smaak, temperatuur en emotie. Stel je zelf bij iedere hap die je neemt de vraag:
  • Wat is de textuur? Is het zacht, romig, knapperig of hard
  • Hoe ruikt (aroma) mijn eten?
  • Hoe smaakt het eten? Is het zout, zoet, zuur of bitter, of wat herken ik?
  • Wat is de temperatuur van de hap? Is het warm, lauw of koud?
  • Welk gevoel (emotie) geeft het je?

Voeg ook een beetje hypnose toe aan je maaltijden

Het concept van mindful eten wordt nog krachtiger wanneer je hypnose integreert. Hier zijn enkele tips om hypnotisch te genieten van feestelijk tafelen:

 1. Luister naar je lichaam. Dit is een tip die ook bij mindful eten aanbod komt. Maar met hypnose kan jij jezelf al voor de maaltijd bewust maken van je verzadigingsgevoel. Stop met eten wanneer je tevreden bent, niet wanneer je bord leeg is.
 2. Kies bewust. Gebruik hypnose om weloverwogen keuzes te maken over wat je op je bord legt. Ga voor een gebalanceerde maaltijd met groenten, eiwitten en koolhydraten.
 3. Geniet zonder schuldgevoel: Laat met behulp van hypnose schuldgevoelens los en geniet van elke hap. Herinner jezelf eraan dat de feestdagen een tijd zijn om te vieren en niet om jezelf te straffen.

Het resultaat is een hypnotisch gezonde balans

Door hypnose te integreren in mindful eten, kun je niet alleen genieten van de feestelijke lekkernijen, maar ook een gezonde balans behouden. Dit draagt bij aan een positieve relatie met voedsel en bevordert je welzijn. Dus, te midden van alle festiviteiten, laten we samen streven naar een kerst waarin we niet alleen de smaak van het seizoen vieren, maar ook de kracht van hypnotisch genieten omarmen. Hierdoor creëren we betoverende herinneringen die niet alleen smakelijk zijn, maar ook voedend voor lichaam en geest.

Wil jij jouw maaltijden ook mindful en hypnotisch beleven? Doe de zelfhypnose intuïtief eten.

Ook interessant

Geen reactie's

Geef een reactie