Hoe hypnotherapie helpt om te stoppen met snoepen zonder het erover te hebben.

Naast dat ik als hypnotherapeut werk, ben ik ook nog als mondhygiënist werkzaam, want deze twee disciplines zijn een enorm mooie combinatie. Als mondhygiënist met een holistische benadering, beschouw ik de gezondheid van mijn patiënten in de breedste zin van het woord. Dit betekent dat ik niet alleen naar de mond kijk, maar ook naar het algehele welzijn van de patiënt. Vanuit de klinische psychoneuroimmunologie weten we dat mentale gezondheid via het zenuwstelsel en het hormoonstelsel invloed heeft op ons immuunsysteem. Een goed functionerend immuunsysteem is cruciaal voor een gezonde mond, en psychische problemen spelen hierin een grote rol.

De verbanden tussen psychische en mondgezondheid

In 2014 maakte ik kennis met de wetenschappelijke inzichten van psychoneuroimmunologie, wat mijn kijk op mondgezondheid fundamenteel heeft veranderd. Recent had ik een patiënt die al een tijd worstelde met psychische klachten en een sterke drang naar snoep. Hij vroeg me of hypnotherapie hem zou kunnen helpen om van zijn snoepverslaving af te komen. Ik was ervan overtuigd dat dit mogelijk was.

Hypnotherapie: de verrassende resultaten

Tijdens de eerste twee hypnotherapiesessies spraken we niet specifiek over zijn snoepgedrag. Desondanks merkte de patiënt al snel een verbetering in zijn stemming en algehele welzijn. Voor de derde sessie hadden we gepland om ons specifiek te richten op zijn snoepverslaving, maar tot mijn verrassing meldde de patiënt enkele weken voor deze afspraak dat zijn drang naar snoep volledig verdwenen was. Bij de volgende controle in de mondzorgpraktijk bleek zijn mondgezondheid ook aanzienlijk verbeterd.

Het brede effect van hypnotherapie

Deze ervaring onderstreept hoe mentale gezondheid de mondgezondheid kan beïnvloeden. Stress, burn-out en depressie kunnen de speekselproductie en immuunfitheid negatief beïnvloeden. Bovendien heeft het stoppen met snoepen een positief effect op de samenstelling van de bacteriële flora in de mond.

Ontdek de kracht van hypnotherapie

Ben je nieuwsgierig naar wat hypnotherapie voor jou kan betekenen? Download het gratis e-book Ontdek de kracht van hypnotherapie Het kan je verrassende inzichten bieden en mogelijk een positieve verandering in je leven teweegbrengen.

Lees meer

Geen reactie's

Geef een reactie