Hoe emoties je eetgedrag beïnvloeden

De eerste vraag die ik tijdens de workshop Voeding & Hypnose stelde was: Waarom moeten we eten? Sommige mensen eten omdat ze honger hebben, maar heel veel anderen eten ook om andere redenen, bijvoorbeeld wanneer ze stress ervaren.

Wat is emotionele intelligentie?

Emotionele intelligentie, ook wel bekend als EQ, is als een superkracht die je helpt om beter te begrijpen en te beheersen hoe je je voelt en hoe je met anderen omgaat. Het draait allemaal om het kennen en begrijpen van je emoties, en het vermogen om ze effectief te gebruiken om situaties aan te pakken. Dit is ook belangrijk wanneer je eetgewoonten wilt veranderen en wilt stoppen met emotie-eten. Laten we eerste eens kijken wat emoties eigenlijk zijn.

Basisemoties die ons leven kleuren

Emoties zijn als de kleuren van een schilderij – ze geven diepte en betekenis aan je leven. De basisemoties zijn blijdschap, verdriet, angst en boosheid. Blijdschap brengt een warm gevoel van geluk, verdriet laat je rouwen om verlies, angst waarschuwt je voor gevaar en boosheid motiveert je om voor jezelf op te komen.

Maar er zijn ook andere emoties, zoals verrassing, afkeer en verbazing, die allemaal hun eigen rol spelen in hoe je je voelt en handelt.

Emotie-eten: de relatie met je gevoelens

Emotie-eten is wanneer je eet als reactie op de emoties die je voelt, in plaats van dat je eet omdat je honger hebt. Het kan een manier zijn om te troosten, te belonen of om te gaan met stress, verdriet of verveling.

Misschien herken je dit wel. Je bent verdrietig en om van dit vervelende gevoel af te komen, loop je naar de keuken en pakt chocola of ijs om jezelf te troosten. Dit lost het verdriet natuurlijk niet op. Het lijkt een kortetermijnoplossing, want je voelt je even wat beter, maar het kan ook leiden tot een cyclus van emotie-eten en schuldgevoelens. Dit is uiteindelijk schadelijk voor je fysieke en mentale gezondheid.

Hoe het herkennen van je emoties kan helpen

Door je emoties beter te begrijpen en te beheersen, kan je betere keuzes maken. Dit geld zowel voor wat je eet als ook voor andere keuzes in je dagelijks leven. Emotionele intelligentie stelt je in staat om je emoties te herkennen, voordat ze jouw gedrag kunnen beïnvloeden.

Als jij je emoties op tijd herkent, dan kan je ook andere keuzes maken. In plaats van automatisch naar voedsel te grijpen wanneer je gestrest bent, kan je alternatieve manieren vinden om met deze emoties om te gaan. Wat de beste mogelijkheid is, is afhankelijk van jouw unieke zelf.

Hoe kan je hiermee aan de slag?

Emotionele intelligentie is een vaardigheid die kan worden ontwikkeld door oefening en bewustwording. Door te werken aan het begrijpen en beheersen van je emoties, kan je een gezondere relatie met voedsel en een bevredigender leven opbouwen. Dus, wees niet bang om je emoties te omarmen en te verkennen – het kan het begin zijn van een reis naar een gelukkiger en evenwichtiger leven.

Wil jij weer leren voelen wat je lichaam echt nodig heeft?

Doe dan mee met de online cursus Fit by Flow. We starten op woensdag 3 april

Geen reactie's

Geef een reactie