02 nov Het nut en gevaar van angst
Het leven als een moderne vrouw kan soms voelen als jongleren met talloze ballen, waarbij je constant probeert om alle verantwoordelijkheden in evenwicht te houden. Of je nu een veeleisende baan (in de zorg) hebt, je gezin runt en je sociale leven onderhoudt, het kan soms overweldigend zijn en gepaard gaan met angstgevoelens.
Het nut van angst
Dat je je af en toe angstig voelt hoort bij het leven. Iedereen is van tijd tot tijd angstig en in sommige gevallen kan deze negatieve emotie zelfs heel nuttig zijn. Het motiveert bijvoorbeeld om weg te rennen of je te verbergen.
Angst fungeert als een intern alarmsysteem dat je waarschuwt voor dreigend gevaar. Het helpt je om risico’s en bedreigingen in je omgeving te herkennen, waardoor je voorzorgsmaatregelen kunt nemen en jezelf kunt beschermen.
Het gevaar van chronische angst
Het is belangrijk op te merken dat angst in evenwicht moet zijn om deze nuttige functies te vervullen. Overmatige of chronische angst kan schadelijk zijn voor de fysieke en mentale gezondheid en leiden tot problemen zoals angststoornissen.
Angst activeert de stressreactie
Wanneer je je angstig voelt, wordt de stressrespons in je lichaam geactiveerd. Dit omvat de afgifte van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Deze hormonen bereiden je lichaam voor op ‘vechten’ of ‘vluchten’, wat in evolutionair opzicht nuttig was.
Ze verhogen de alertheid, versnellen de hartslag en ademhaling, waardoor er meer bloed naar de hersenen gaat. Ze verscherpen de zintuigen en verhogen de energie. Echter, als deze stressrespons te vaak of te langdurig wordt geactiveerd, kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid.
Wat voor invloed heeft angst op je lichaam?
Angst kan leiden tot tal van fysieke symptomen, zoals hoofdpijn, spierspanning, maagklachten, hartkloppingen, zweten en beven. Deze symptomen zijn het gevolg van de fysiologische veranderingen die plaatsvinden tijdens de stressrespons. Langdurige stress kan ook leiden tot chronische pijn, vermoeidheid en acné.
Chronische stress beïnvloedt het immuunsysteem op een negatieve manier. Het kan de immuunrespons onderdrukken, waardoor het lichaam vatbaarder wordt voor infecties en ziekten. Je krijgt last van je darmen en merkt dat je regelmatig ziek bent.
Langdurige angst en chronische stress kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Dit komt doordat stresshormonen de bloeddruk verhogen en ontstekingsprocessen in het lichaam bevorderen, wat schadelijk is voor de bloedvaten en het hart.
Je mentale gezondheid heeft ook te lijden onder angst. Het heeft aandoeningen zoals depressie, angststoornissen en burn-out tot gevolg. Deze aandoeningen hebben op hun beurt weer invloed op de algehele gezondheid en het welzijn.
Daarnaast kan angst kan leiden tot ongezonde gedragingen, zoals overmatig eten door een verandering in eetlust, roken, overmatig alcoholgebruik of overmatig gebruik van cafeïne. Mensen kunnen deze strategieën gebruiken als een manier om met hun angst om te gaan, maar deze gedragingen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.
Angst kan ook slaapproblemen veroorzaken, waaronder slapeloosheid. Een gebrek aan slaap (slaapschuld) heeft op zijn beurt een negatief effect op de gezondheid en het vermogen van het lichaam om te herstellen en te regenereren vermindert.
De impact van angst op je vitaliteit
Angst is een emotie die we allemaal wel eens ervaren. De emotionele en lichamelijke reactie op angst kan individueel sterk verschillen. Zoals je hebt kunnen lezen helpt het ons in kleine doses alert te zijn en gevaar te vermijden. Echter, wanneer angst een constante metgezel wordt, kan het juist een verwoestend effect hebben op je vitaliteit en geluk.
Heb je vragen over angst of wil je meer leren over hoe je ermee om kunt gaan? Aarzel niet om contact met me op te nemen!
Geen reactie's