Goede voornemens volhouden doe je met deze 5 tips

Goede voornemens volhouden doe je met deze 5 tips

De start van het nieuwe jaar staat vaak in het teken van goede voornemens. Gezonder eten, stoppen met roken, minder drinken, meer bewegen en minder stress zijn de meest gehoorde voornemens.

1 januari is voor heel veel mensen de datum om aan de slag te gaan met goede voornemens. Toch blijken deze voornemens moeilijk vol te houden. Het is namelijk erg lastig om geautomatiseerd gedrag te veranderen. En dan te bedenken dat ongeveer 95% van je gedrag volledig automatisch gebeurt.

Wil je een gezonde levensstijl ook echt volhouden dan zul je jouw geautomatiseerde gedrag moeten herprogrammeren.

Ik geef je een aantal tips die jou helpen om je leefstijl voor altijd aan te passen.

Tip 1 Stel realistische doelen

Je hebt besloten om nu aan de slag te gaan met je leefstijl. Heel belangrijk daarbij is om realistische doelen te stellen. Behalve dat je doelen realistisch zijn, moet je ook uitkijken dat je niet teveel doelen hebt. Als je met te veel dingen tegelijk aan de slag gaat is de kans veel groter dat je het niet zult volhouden.

Een realistisch doel is gebaseerd op gedragsverandering en niet op een resultaat. Het is niet slim om een x aantal kilo’s in 4 weken te willen afvallen. Je kunt beter nadenken over hoe je wilt afvallen en dan een gedragsdoel maken. Welk gedrag heb je nodig om je doel te bereiken?

Een gedragsdoel zou kunnen zijn: over 4 weken eet ik alleen groente en fruit als tussendoortje.

Tip 2 Maak een plan

Koop een mooi notitieboekje waar je jouw plan in opschrijft. Noteer hierin je wens. Je wilt bijvoorbeeld in 4 weken ervoor zorgen dat je dagelijks 400 gram groenten eten.

Vervolgens noteer je wat het gewenste resultaat is wat je met dit gedrag wilt bereiken. Denk een goede weerstand, afvallen of meer energie overhouden aan het eind van de dag.

Om het proces realistisch te houden is het goed om ook de obstakels in kaart te brengen. Wat kan er voor zorgen dat je geen 400 gram groenten eet? Denk aan uit eten gaan, vermoeidheid, niet de juiste ingrediënten in huis hebben.

Als je ook dit in kaart hebt gebracht, is het tijd om een goed plan te maken.

Koppel je nieuwe gedrag aan dagelijkse gebeurtenissen die op het zelfde tijdstip plaats vinden. Hierdoor wordt automatiseren van je gedrag versneld.
Je kunt bijvoorbeeld tijdens de lunch extra groente eten in de vorm van een rauwkost salade. Wil je meer bewegen? Dan kan je er voor kiezen om dit iedere donderdag en zaterdag na het opstaan te doen.

Tip 3 Vergroot je motivatie en vertrouwen

De kans van slagen is het grootst als de motivatie om je gedrag te veranderen van binnenuit komt. Denk eens goed na over de voor- en nadelen van je huidige gedrag en vervolgens over de voor- en nadelen van het gewenste gedrag. Wat motiveert jou om je leefstijl te veranderen?

Ook is het verstandig om gebruik te maken van je sterke eigenschappen. Wat zijn jouw sterke eigenschappen? Waar wordt je weleens mee gecomplimenteerd? Hoe kun je deze eigenschappen inzetten om je doel te behalen?

Tip 4 Houd een dagboek bij

Vaak helpt het om dingen op te schrijven. Een dagboek bijhouden klinkt misschien heel ouderwets, maar is zeer effectief. Je kunt teruglezen wat er goed is gegaan en het helpt je te herinneren aan de veranderingen die je doormaakt. Dit werkt erg motiverend.

Een dagboek bijhouden geeft overzicht over alles wat je doet en gedaan hebt. Het kan bijvoorbeeld een prettige steun zijn om op een moment dat het even minder gaat terug te lezen lezen wat in de afgelopen periode allemaal gelukt is.

Schrijf aan het eind van iedere dag drie positieve gebeurtenissen op. Dit motiveert enorm en geeft je een positief gevoel.

Tip 5 Pak de draad weer op na een terugval

Gedragsverandering gaat in stapjes. Tijdens deze reis is het mogelijk dat je te maken krijgt met een terugval of misstap. Een terugval komt doorgaans in een laat stadium, namelijk net als je denkt dat het gaat lukken.

Er wordt gezegd dat een verandering pas succesvol is als het gedrag langer dan 6 maanden aaneengesloten volgehouden is. Dat is best een hele tijd, dus houdt er rekening mee dat voor die tijd de (onvermijdelijke) crisis komt.

  • Druk op het werk
  • Een naaste overleden
  • Ruzie thuis, enz.

Hele begrijpelijke redenen die je dagelijkse routine volledig op zijn kop kunnen gooien. Dit is niet erg en hoort bij een verandertraject. Alle moeite die je tot nu toe gedaan hebt is echt niet voor niets geweest. Met behulp van een back-up plan calculeer je een terugval van te voren in. Dit plan kan je vervolgens gebruiken om de draad weer op te pakken. Zo’n plan maak je door antwoord te geven op de volgende vragen.

  1. Welk (gedrags)doel wil je bereiken?
  2. Wat werkt er voor jou om dit doel te bereiken?
  3. Wat werkt er absoluut niet om je doel te bereiken en met welke dingen moet je stoppen?
  4. Welke successen heb je al behaald in het verleden?
  5. Hoe heb je deze successen behaald?
  6. Wat is voor jou de reden om vol te houden

Heb je een minder moment of terugval?

Bekijk dit back-up plan dan aandachtig en ga vol goede moed weer verder!

Wil je begeleiding bij het veranderen van je leefstijl? Dat kan!

Geen reactie's

Geef een reactie