Ontdek jouw ambitie met de wondervraag

Doorbreek je gewoontes met deze tip

Het is 10 uur, koffietijd. En daar hoort natuurlijk ook een koekje bij. Maar heb jij echt dat tussendoortje nodig? Denk eens na over wat jij in je mond stopt en hoe vaak je dat doet. Je eetgewoonten spelen een sleutelrol in je gezondheid en energie. Laten we samen bekijken hoe jij jouw eetgewoontes kunt optimaliseren, en dat met de feestdagen voor de deur!

Het belang van minder eetmomenten

Eet jij de hele dag door kleine beetjes en hapjes, of hou je het liever bij twee of drie grote maaltijden? Het beperken van je eetmomenten heeft beslist voordelen voor je gezondheid. Interessant is dat onderzoek aantoont dat periodiek vasten positieve effecten kan hebben op je algehele gezondheid. Het vertraagt het verouderingsproces en kan gunstig zijn voor je bloeddruk en bloedwaarden.

Hoe werken gewoontes?

We pakken vaak iets te eten zonder er echt bij na te denken, gewoon uit gewoonte. Gewoontes zijn acties die we doen zonder erbij stil te staan, meestal getriggerd door iets anders. Ongeveer 95% van ons dagelijkse gedrag bestaat uit gewoontes. Neem bijvoorbeeld tandenpoetsen. Als dat een gewoonte voor je is, denk je er waarschijnlijk niet eens meer over na. Het gebeurt gewoon, bijvoorbeeld voordat je naar bed gaat. Hetzelfde geldt voor eten. Vaak stop je iets in je mond zonder erover na te denken. En zeg eens eerlijk, kijk je ook zo uit naar dat eerste kopje koffie in de ochtend? Ook dat is gewoon een gewoonte.

Afscheid nemen van ongewenste gewoontes

Natuurlijk zijn gewoontes handig, maar er zijn vast een paar waar je liever vanaf zou willen. Denk aan die chocoladereep in de keukenkast die je op eet voor je er erg in hebt. En weet je eigenlijk hoe vaak je iets in je mond stopt op een dag? Heb je een regelmatig eetpatroon, eet je keurig drie keer per dag, of duik je bij elke keukenbezoek de koelkast in? Gewoontes kunnen behoorlijk vastgeroest en moeilijk te doorbreken zijn. Als je er iets aan wilt doen, moet je ze eerst herkennen.

De eerste stap is bewustwording

De eerste stap naar het doorbreken van gewoontes is je bewust worden van je onbewuste gedrag. Een actieve manier om dit te doen, is een week lang een dagboek bijhouden, waarin je noteert:

  • De gewoonte (bijvoorbeeld wat je eet)
  • De aanleiding (waarom eet je? Omdat je trek hebt of gewoon omdat je in de keuken bent?)
  • Met wie ben je?
  • Hoe voel je je?
  • Wat was de situatie?

Bye bye gewoonte

Nu je een duidelijk beeld hebt van je gewoontes, kun je de volgende stap zetten: verandering. 

Ik begrijp dat het aanpassen van gewoontes niet eenvoudig is; het vergt energie en onder stress is het gemakkelijk om terug te vallen in oude patronen. 

Over het algemeen is het gemakkelijker om nieuwe gewoontes aan te leren dan om te stoppen met bestaande gewoontes. Niettemin kunnen we ermee aan de slag. 

Wat wordt jouw volgende stap? Met welke gewoonte wil je beginnen?

Er zijn diverse strategieën om gewoontes te doorbreken, en een daarvan is de trigger vermijden of aanpassen. Identificeer wat de aanleiding of trigger is voor jouw gewoonte en pas je omgeving zodanig aan dat je niet in de verleiding komt. Met andere woorden, koop die verleidelijke chocoladereep niet. Zorg ervoor dat het moeilijker wordt om bij die reep chocola te komen. Ook hypnotherapie of zelfhypnose kan een uitkomst bieden.

Wat ga jij doen om minder vaak iets in je mond te stoppen, vooral tijdens de feestdagen?

Interessant

Geen reactie's

Geef een reactie